Op 1 augustus kwam de jury bijeen in Beeld en Geluid Den Haag om de winnaar van de Inktspotprijs 2022 te kiezen. 128 tekeningen van 43 tekenaars waren vooraf door de jury bekeken. De uiteindelijke shortlist bestond uit 37 tekeningen. Na een kleine drie uur van overleg en inhoudelijke discussies kwam er een unanieme winnaar uit de bus. Die blijft echter nog wel even geheim; tot de uitreiking op dinsdag 27 september in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag!
Jurering Inktspotprijs in Den Haag
Inschrijving INKTSPOT 2022
De Inschrijving van INKTSPOT 2022 is gesloten. De periode van inzending voor deelname aan INKTSPOT 2022 eindigde op 10 juli 2022.
Als je werk wil inzenden voor een volgende editie, kun je hier kijken voor de criteria voor deelname. Inschrijving voor INKTSPOT 2023 start in juni 2023.
Bekendmaking jury Inktspotprijs 2022
De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar 2021-2022 wordt dit jaar voor de 28e keer uitgereikt op dinsdag 27 september 2022 in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
De jury van de Inktspotprijs 2022 bestaat dit jaar uit:
Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis (voorzitter), Zihni Özdil, historicus, columnist EW Magazine en oud-Tweede Kamerlid, Katinka Polderman, cabaretier en (lied)tekstschrijfster, Pelle Matla, journalist en zakelijk leider van Stadsomroep Den Haag FM en Eva Hilhorst, (strip)tekenaar, grafisch journalist en hoofdredacteur van Drawing the Times.
Tekenen in tijden van oorlog: Serhii Fedko
Serhii Fedko, geboren in 1962 in Nejin in de regio Tsjernihiv, werkt al vele jaren als cartoonist, na te zijn afgestudeerd als architect in Boekarest. Zijn werk verschijnt in talloze kranten wereldwijd.
Tekenen in tijden van oorlog: Oleksiy Kustovsky
De tweede tekenaar die we hier op de site tonen is Oleksiy Kustovsky, beter bekend onder de naam Kusto. Hij werd in 1971 geboren in Kiev en wordt beschouwd als een van de beste tekenaars uit Oekraïne.
Klik op de afbeelding voor meer tekeneningen van Kusto.
Tekenen in tijden van oorlog: Vladimir Kazanevsky
Na vier weken oorlog in Oekraïne blijkt het vreselijke geweld niet te stoppen. Hele steden worden verwoest, de havenstad Marieopol lijkt hetzelfde lot beschoren als steden als Grozny en Aleppo. En toch is het verzet van de Oekraïners ongebroken. Met de inval heeft Poetin zijn ware gezicht laten zien, al was dat volgens velen niet bepaald een verrassing.
Honderden tekenaars van over de hele wereld laten zien wat er op dit moment in Oekraïne gebeurt. Op deze plek willen wij graag tekenaars uit Oekraïne zelf tonen met hun, vaak gruwelijke, beeld van de oorlog.
Van deze tekenaars uit Oekraïne zien zijn sommige gevlucht, andere bevinden zich nog steeds in het land.
De eerste tekenaar die we hier tonen is Vladimir Kazanevsky, geboren in 1950 in Lebedin in Oekraïne. Zijn werk wordt onder meer door Cartooning for Peace en door Cartoon Movement vertegenwoordigd.
Klik op de afbeelding voor meer tekeneningen van Vladimir Kazanevsky
Lees meer!Vooruitblik 2022
Beste tekenaars en vrienden van Pers & Prent,
Het hele bestuur van Stichting Pers & Prent wenst jullie allemaal een fantastisch 2022!
Een jaar met nieuwe mogelijkheden, hopelijk veel nieuwe ontmoetingen en met veel prachtige tekeningen.
In september 2022 organiseren we natuurlijk weer de uitreiking van de Inktspotprijs in Den Haag, maar tot die tijd zijn er afgezien van de reizende Inktspot-tentoonstelling die in februari bijvoorbeeld Münster aan doet, enkele bijzondere tentoonstellingen rond de politieke prent te bezoeken. Uiteraard alleen als de coronaregels dit (weer) toelaten.
In het Allard Piersonmuseum in Amsterdam is tot en met 13 maart 2022 de tentoonstelling 'Misschien valt er wat te lachen' te zien. Een herdenkingstentoonstelling over de vijf jaar geleden overleden Peter van Straaten (vijf keer winnaar van de Inktspotprijs). De expositie werd samengesteld door acht gastconservatoren.
En, in het Belgische Nieuwpoort, de geboorteplaats van Kamagurka, de huidige winnaar van de Inktspotprijs, is tot en met 1 mei 2022 de expo 'Kamafront' te zien. Een tentoonstelling samengesteld door de tekenaar zelf ter ere van zijn 65e verjaardag.
Een mooi, gezond en voorspoedig 2022 gewenst namens het hele bestuur van Pers & Prent en hopelijk tot snel!
Kamagurka wint Inktspotprijs 2021
Op dinsdag 28 september 2021 werd voor de 29e keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
De winnaar van de Inktspotprijs 2021 is Kamagurka met de tekening Migranten, verschenen op 18 mei 2021 in NRC Handelsblad!
De uitreiking was te volgen via Youtube
De jury van de Inktspotprijs 2021, bestaande uit: Owen Schumacher, cabaretier en fotograaf, Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit, Sinan Can, journalist en documentairemaker, Sylvia Weve, illustrator, en Senay Özdemir, journalist en hoofdredacteur, had eerder dit jaar vijf tekeningen genomineerd voor de Inktspotprijs:
We gaan het anders doen van Joep Bertrams, Migranten van Kamagurka, Trump-Selfie van Len Munnik, Rapport toeslagenaffaire van Tom Janssen en Qatar van Gorilla.
Alle inzendingen zijn opgenomen in de fraai uitgevoerde catalogus Inktspot! Een speciale uitgave van Stichting Pers & Prent, te bestellen via de webshop.
Download hier het persbericht.
Lees meer!Uitreiking INKTSPOTPRIJS 2021
De Inktspotprijs 2021 voor de beste politieke tekening van het jaar, wordt weer live uitgereikt, op 28 september in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De uitreiking is op uitnodiging, maar is ook hier via de livestream van Nieuwspoort te volgen.
De winnaar van de Inktspotprijs 2021 wordt gekozen door een jury onder leiding van cabaretier en fotograaf Owen Schumacher. De overige juryleden zijn journalist en documentairemaker Sinan Can, journalist en uitgever Şenay Özdemir, illustrator Sylvia Weve en hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde Lotte Jensen.
Stichting Pers en Prent, de organisator van de Inktspotprijs, ontving dit jaar 135 inzendingen van deze 45 tekenaars:
De Inktspotprijs is voor het eerst uitgereikt in 1994. Met de expositie brengt Stichting Pers & Prent in musea en culturele instellingen door heel Nederland de tekeningen landelijk voor het voetlicht. In de bijbehorende catalogus staan alle geëxposeerde werken.
De prijsuitreiking, de expositie en het boek worden mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, dagblad Trouw, en door de Vrienden van Pers en Prent.
In memoriam Nico Visscher
Op dinsdag 21 september 2021 overleed in Groningen op 88-jarige leeftijd tekenaar Nico Visscher, een van de nestors van de politieke prent. Een bijzonder tekenaar ook, én een relativerend waarnemer, zoals Koos van Weringh hem typeerde in een beschouwing uit 2007 over het werk van Visscher.
Stichting Pers & Prent verliest met het overlijden van Nico Visscher een goede vriend, vanaf het begin maakte hij deel uit van de jaarlijkse tentoonstelling van politieke prenten – Politiek in Prent en later Inktspot – en was hij kandidaat voor de Inktspotprijs. En in 1994 ontwierp hij het omslag voor de jaarlijkse catalogus.
Tientallen jaren was Nico Visscher de tekenende columnist van het Nieuwsblad van het Noorden en van het blad Binnenlands Bestuur. Bekend werd hij met zijn ‘Korrels’, jarenlang te vinden rechts onderaan op de voorpagina van het Nieuwsblad. Een tekening met een vaak vlijmscherp, maar tegelijk onderkoeld commentaar op het wereldgebeuren.
In een korte film uit 2020 over zijn leven reflecteert Nico Visscher op zijn creatie: een korrel was naast een dagelijkse grap ook een korrel zand, en dat moesten er heel veel worden. En dat is een aardig understatement, in ruim 30 jaar, tussen 1961 en 1993, verschenen er vele duizenden ‘Korrels’. In 2018 stopte Visscher weliswaar met publiceren, maar stoppen met tekenen was geen optie.
Naast tekenaar was Nico Visscher ook een goed organisator, vanaf 1990 komt op zijn initiatief jaarlijks in april een grote groep politiek tekenaars bijeen in restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. ‘Betaald’ wordt er met een tekening, waardoor Kaatje tegenwoordig bijna als museum mag worden geregistreerd.
In 1984 werd Nico Visscher in Montreal onderscheiden met de Grand Prix van de Salon International de la Caricature. Zijn werk is ondergebracht in de collecties van museum De Markiezenhof in Bergen op Zoom en in de Groninger Archieven.