Nieuws

Catalogus te koop via deze website

30 september 2022

In de shop is de catalogus van INKTSPOT 2022 te koop

Jip van den Toorn wint Inktspotprijs 2022

27 september 2022

  • De winnende tekening van Jip van den Toorn, geplaatst op 10 mei 2022 in de Volkskrant. Gebruik toegestaan onder vermelding van Inktspotprijs.
Op dinsdag 27 september 2022 werd voor de 28e keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
De winnaar van de Inktspotprijs 2022 is Jip van den Toorn met de tekening Milieubewust. De tekening verscheen op 10 mei 2022 in de Volkskrant.

Download hier het persbericht als pdf

Enkele reacties in de pers:

NOSde VolkskrantVillamediaKhalid & Sophie, vanaf 11:19


Uit het juryrapport voor de Inktspotprijs 2022

De jury heeft als winnaar unaniem voor een tekening gekozen, waarin menselijke hypocrisie in tijden van klimaatverandering centraal staat. Hoe vaak mensen ook het advies krijgen minder te vliegen, het blijkt buitengewoon moeilijk om milieubewuster te leven. We weten dat het eigenlijk niet kan, maar we doen het toch: massaal het vliegtuig pakken om onze vakantiebehoeftes te bevredigen. Na de coronacrisis zou alles anders worden, hielden we onszelf voor, maar vroeger en nu lijken als twee druppels water op elkaar. Op een belangrijk ding na: de aarde warmt in moordend tempo op en de ijskappen smelten nog sneller dan verwacht. De tekenaar weet op doeltreffende en humoristische wijze het hypocriete gedrag van de milieubewuste mens te hekelen. De kleuren zijn fris, de vorm uiterst doeltreffend. Wie deze fraaie tekening ziet, moeten lachen, maar kijkt tegelijkertijd in de spiegel.

De Inktspotprijs 2022 gaat naar de tekening milieubewust van Jip van den Toorn.

Lotte Jensen
Voorzitter jury Inktspotprijs

De jury van de Inktspotprijs 2022, bestond dit jaar uit: Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde. De overige juryleden zijn Eva Hilhorst (strip)tekenaar, grafisch journalist en hoofdredacteur van Drawing the Times, Pelle Matla journalist en zakelijk leider van Stadsomroep Den Haag FM, Zihni Özdil historicus, columnist EW Magazine en oud-Tweede Kamerlid en Katinka Polderman cabaretier en (lied)tekstschrijver. 

De jury had eerder dit jaar vijf tekeningen genomineerd voor de Inktspotprijs:
Wetenschap is ook maar een mening van Jos Collignon, Milieubewust van Jip van den Toorn, Roe versus Wade van Tjeerd Royaards, Het leesplankje van Baudet van Marco Jeurissen en Het boerenprotest van Pieter Geenen.
Alle inzendingen zijn opgenomen in de fraai uitgevoerde catalogus Inktspot! Een speciale uitgave van Stichting Pers & Prent, te bestellen via persenprent.nl


De Inktspotprijs werd voor het eerst georganiseerd en uitgereikt in 1994. De reizende tentoonstelling Inktspot! waar alle ingezonden prenten worden geëxposeerd, groeide uit tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie waarin de politieke tekening centraal staat. Met de expositie brengt Stichting Pers & Prent in musea en culturele instellingen door heel Nederland de tekeningen landelijk voor het voetlicht. In de bijbehorende catalogus staan alle geëxposeerde werken. Stichting Pers & Prent werd in 1980 opgericht door Hans IJsselstein Mulder met als doel het verzamelen, exposeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire.
Het bestuur van Stichting Pers & Prent bestaat uit: Niels Beugeling, Ariane de Ranitz, Jillis Kors, Jop Euwijk, Petra Boonstra, Jacqueline van Beek en Caroline van Gelderen. De prijsuitreiking, de expositie en het boek worden mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, dagblad Trouw en de Vrienden van Pers en Prent.
-----------------------------------

Neem voor meer informatie over de prijs, de waarde van de politieke prent in onze democratie en rechtenvrije cartoons contact op via inktspot@persenprent.nl. 
Telefoon: Niels Beugeling, 06 15447648 of Jop Euwijk, 06 18423674  

Deelnemers Inktspot 2022

5 september 2022

Jurering Inktspotprijs in Den Haag

9 augustus 2022

Op 1 augustus kwam de jury bijeen in Beeld en Geluid Den Haag om de winnaar van de Inktspotprijs 2022 te kiezen. 128 tekeningen van 43 tekenaars waren vooraf door de jury bekeken. De uiteindelijke shortlist bestond uit 37 tekeningen. Na een kleine drie uur van overleg en inhoudelijke discussies kwam er een unanieme winnaar uit de bus. Die blijft echter nog wel even geheim; tot de uitreiking op dinsdag 27 september in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag! Inschrijving INKTSPOT 2022

27 juni 2022

De Inschrijving van INKTSPOT 2022 is gesloten. De periode van inzending voor deelname aan INKTSPOT 2022 eindigde op 10 juli 2022.

Als je werk wil inzenden voor een volgende editie, kun je hier kijken voor de criteria voor deelname. Inschrijving voor INKTSPOT 2023 start in juni 2023.

Tekenen in tijden van oorlog: Serhii Fedko

27 mei 2022Serhii Fedko, geboren in 1962 in Nejin in de regio Tsjernihiv, werkt al vele jaren als cartoonist, na te zijn afgestudeerd als architect in Boekarest. Zijn werk verschijnt in talloze kranten wereldwijd.

Tekenen in tijden van oorlog: Oleksiy Kustovsky

7 april 2022De tweede tekenaar die we hier op de site tonen is Oleksiy Kustovsky, beter bekend onder de naam Kusto. Hij werd in 1971 geboren in Kiev en wordt beschouwd als een van de beste tekenaars uit Oekraïne.


Klik op de afbeelding voor meer tekeneningen van Kusto.

Tekenen in tijden van oorlog: Vladimir Kazanevsky

24 maart 2022Na vier weken oorlog in Oekraïne blijkt het vreselijke geweld niet te stoppen. Hele steden worden verwoest, de havenstad Marieopol lijkt hetzelfde lot beschoren als steden als Grozny en Aleppo. En toch is het verzet van de Oekraïners ongebroken. Met de inval heeft Poetin zijn ware gezicht laten zien, al was dat volgens velen niet bepaald een verrassing.

Honderden tekenaars van over de hele wereld laten zien wat er op dit moment in Oekraïne gebeurt. Op deze plek willen wij graag tekenaars uit Oekraïne zelf tonen met hun, vaak gruwelijke, beeld van de oorlog.

Van deze tekenaars uit Oekraïne zien zijn sommige gevlucht, andere bevinden zich nog steeds in het land.

De eerste tekenaar die we hier tonen is Vladimir Kazanevsky, geboren in 1950 in Lebedin in Oekraïne. Zijn werk wordt onder meer door Cartooning for Peace en door Cartoon Movement vertegenwoordigd.


Klik op de afbeelding voor meer tekeneningen van Vladimir Kazanevsky


Vooruitblik 2022

7 januari 2022

Beste tekenaars en vrienden van Pers & Prent,

Het hele bestuur van Stichting Pers & Prent wenst jullie allemaal een fantastisch 2022!
Een jaar met nieuwe mogelijkheden, hopelijk veel nieuwe ontmoetingen en met veel prachtige tekeningen.

In september 2022 organiseren we natuurlijk weer de uitreiking van de Inktspotprijs in Den Haag, maar tot die tijd zijn er afgezien van de reizende Inktspot-tentoonstelling die in februari bijvoorbeeld Münster aan doet, enkele bijzondere tentoonstellingen rond de politieke prent te bezoeken. Uiteraard alleen als de coronaregels dit (weer) toelaten.

In het Allard Piersonmuseum in Amsterdam is tot en met 13 maart 2022 de tentoonstelling 'Misschien valt er wat te lachen' te zien. Een herdenkingstentoonstelling over de vijf jaar geleden overleden Peter van Straaten (vijf keer winnaar van de Inktspotprijs). De expositie werd samengesteld door acht gastconservatoren.

En, in het Belgische Nieuwpoort, de geboorteplaats van Kamagurka, de huidige winnaar van de Inktspotprijs, is tot en met 1 mei 2022 de expo 'Kamafront' te zien. Een tentoonstelling samengesteld door de tekenaar zelf ter ere van zijn 65e verjaardag.


Een mooi, gezond en voorspoedig 2022 gewenst namens het hele bestuur van Pers & Prent en hopelijk tot snel!

Kamagurka wint Inktspotprijs 2021

28 september 2021

  • De winnende cartoon van Kamagurka, geplaatst op 18 mei 2021 in NRC Handelsblad. Gebruik toegestaan onder vermelding van Inktspotprijs.

  • Qatar van Gorilla. Gebruik toegestaan onder vermelding van Inktspotprijs.

  • Rapport toeslagenaffaire van Tom Janssen. Gebruik toegestaan onder vermelding van Inktspotprijs.

  • Trump-Selfie van Len Munnik. Gebruik toegestaan onder vermelding van Inktspotprijs.

  • We gaan het anders doen van Joep Bertrams. Gebruik toegestaan onder vermelding van Inktspotprijs.

Op dinsdag 28 september 2021 werd voor de 29e keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
De winnaar van de Inktspotprijs 2021 is Kamagurka met de tekening Migranten, verschenen op 18 mei 2021 in NRC Handelsblad!
De uitreiking was te volgen via Youtube

De jury van de Inktspotprijs 2021, bestaande uit: Owen Schumacher, cabaretier en fotograaf, Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit, Sinan Can, journalist en documentairemaker, Sylvia Weve, illustrator, en Senay Özdemir, journalist en hoofdredacteur, had eerder dit jaar vijf tekeningen genomineerd voor de Inktspotprijs:

We gaan het anders doen van Joep Bertrams, Migranten van Kamagurka, Trump-Selfie van Len Munnik, Rapport toeslagenaffaire van Tom Janssen en Qatar van Gorilla.
Alle inzendingen zijn opgenomen in de fraai uitgevoerde catalogus Inktspot! Een speciale uitgave van Stichting Pers & Prent, te bestellen via de webshop.

Download hier het persbericht.

Uit het juryrapport voor de Inktspotprijs 2021

Een Covid-crisis, een toeslagenaffaire, een klimaatcrisis, een vaccinatiestrategie, de bestorming van het Capitool, verkiezingscampagnes, een functie elders, een eindeloze formatie en een vluchtelingencrisis. Het is maar een greep uit de onderwerpen waar de tekenaars dit jaar commentaar op hebben geleverd. Dat leverde heel veel goede inzendingen op.

De jury heeft als winnaar unaniem gekozen voor een tekening waarin de vluchtelingencrisis en de coronamaatregelen op simpele maar heldere en komische wijze zijn gecombineerd. Waar wij ons hier in Europa druk maken over hoe we naar welk land op vakantie mogen en aan welke voorwaarden we dan moeten voldoen, alles in een poging om zo snel mogelijk weer terug te keren naar het oude normaal, worden aan de buitengrenzen van ons continent vluchtelingen buiten gehouden en wordt van hen verwacht aan dezelfde eisen te voldoen. Alles in één eenvoudige, in stijl direct herkenbare tekening. Cynisch, ironisch, confronterend en toch grappig.

Nadat voor deze tekening was gekozen, begreep de jury dat deze maker nooit eerder de Inktspotprijs heeft gewonnen. De prijs is voor ons dan ook mede een bekroning van een imposant oeuvre van een tekenaar die al decennialang in heel eigen stijl op soms licht absurdistische wijze de wereld om ons heen becommentarieert.
De Inktspotprijs 2021 gaat naar Migranten van Kamagurka.

Owen Schumacher (voorzitter jury Inktspotprijs)

Expositie Inktspot 2021/2022


De tentoonstelling Inktspot, met de beste politieke tekeningen van het jaar, reist door binnen- en buitenland: 

28 september - 7 januari 2023: Centrale Bibliotheek, Den Haag

28 september - 28 december 2022: Ton Smits Huis, Eindhoven

15 oktober - 19 februari 2023: Stedelijk Museum, Zutphen

16 januari - 19 februari 2023: Haus der Niederlände, Münster 

voorjaar 2023: Expoost, Hoorn

voorjaar 2023: Concordia, Enschede


Catalogus Inktspot 2021 en 2022

 in de shop


Jubileumcatalogus, Inktspot 2020 

Lees hier de digitale versie van de jubileumcatalogus. Word vriend van Stichting Pers & Prent en verzeker jezelf ieder jaar van de catalogus die in september zal verschijnen.


Download eerdere edities: 


De 100 beste cartoons 2019. Gratis download!De 100 beste cartoons 2018. Gratis download!