Inktspotprijs

De Inktspotprijs van Pers & Prent

De Inktspotprijs is de prijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar, georganiseerd door Stichting Pers & Prent.

Politiek tekenaars kunnen hun beste werk inzenden, waarna een jaarlijks wisselende jury daaruit de winnaar kiest. De maker van de beste tekening krijgt een bronzen beeldje van kunstenares Carla Daalderop: een duiveltje op een inktpot.Len Munnik wint Inktspotprijs 2020


  • Len Munnik, Alles wordt weer normaal, 4 juni 2020 in Trouw.

In september 2020 werd voor de 28e keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar uitgereikt, dit keer aan Len Munnik voor zijn tekening Alles wordt weer normaal, verschenen op 4 juni 2020 in Trouw.

De jury van de Inktspotprijs bestond dit jaar uit voorzitter Saskia de Bodt, emeritus hoogleraar illustratie aan de UvA; Owen Schumacher, schrijver, acteur en fotograaf; Eveline van Rijswijk, programma- en theatermaker en politiek historicus; Marcel Verreck, cabaretier en columnist; en Sander Donkers, journalist en schrijver.

De winnaar werd in een live-stream vanuit Nieuwspoort bekend gemaakt. Len Munnik won de Inktspotprijs eerder in 1996.
Alle inzendingen zijn opgenomen in de fraai uitgevoerde catalogus Inktspot! Een speciale uitgave ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Stichting Pers & Prent, te bestellen via persenprent.nl

Uit het juryrapport voor de Inktspotprijs 2020

Het noodlot van de politieke tekenaar is dat hij, gedreven door de actualiteit, vrijwel altijd met gestrekt been in een kwestie stapt. Reflectie gaat razendsnel in een cartoonistenhoofd, terwijl de handen van de tekenaar al bezig zijn de boodschap in een zo helder en krachtig mogelijke vorm te stoppen. Hij of zij denkt al tekenend. Dat die boodschap niet altijd een stevig standpunt hoeft te zijn, maar ook twijfel en relativiteit kan tonen, dat is het leuke.

Maar dit jaar hadden ze het wel heel moeilijk, onze tekenaars, want het was natuurlijk een bizarre periode, corona raakte iedereen, óók in zijn persoonlijke habitat. In de 108 tekeningen die werden ingezonden voor de Inktspotprijs, zie je een duidelijke cesuur: vóór 12 maart 2020 en erna. Het was – en is – heel moeilijk om grip te krijgen op een pandemie. De kranten stonden bol van artikelen van schrijvers, filosofen, artsen en ervaringsdeskundigen die vele, vele woorden tot hun beschikking kregen om vele, vele standpunten van alle kanten te belichten. Er werd gefoeterd en gezeurd.
Maar die arme tekenaars? Die moesten, zoals altijd, in één beeld iets duiden, iets overweldigends, waarvan niemand de afloop wist. Maar ze bleven overeind.

De Inktspotprijs 2020 gaat naar iemand die de gevolgen van de pandemie zowel dichtbij haalt als doortrekt tot een mondiaal probleem.
Het knappe van de winnende prent, Alles wordt weer normaal, van Len Munnik is dat hij niet zo zeer confronteert als wel tot nadenken dwingt.

Saskia de Bodt (voorzitter jury Inktspotprijs)

Gorilla wint Inktspotprijs 2019


  • 1e prijs, Gorilla, De tralies van Trump, Inktspotprijs 2019

  • Eervolle vermelding, Marijn (Mat Rijnders), Internationale Vrouwendag

  • Eervolle vermelding, Peter De Wit, Witte mannen

  • 3e prijs, Pieter Geenen, Brexit in pers en prent

  • Eervolle vermelding, Lectrr (Steven Degryse), Mueller rapport

  • 2e prijs, Emanuele Del Rosso, Men of God, Law of men copy

De Inktspotprijs 2019 werd gewonnen door Gorilla, met de tekening ‘De tralies van Trump’. De winnende prent verscheen op 18 juni 2018 in De Groene Amsterdammer. Het is de eerste maal dat Gorilla, een collectief van vijf tekenaars die om beurten een tekening maken, de Inktspotprijs wint. Deze winnende spotprent werd gemaakt door Gorilla Herman van Bostelen. Uit handen van juryvoorzitter Sheila Sitalsing ontvingen hij en de overige Gorilla’s bloemen en een bronzen beeldje (een duiveltje op een inktpotje).

Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking voorgedragen door Sheila Sitalsing:
“De winnaar maakte een prent over de Latijns-Amerikaanse migrantenkinderen die aan de zuidgrens van de Verenigde Staten werden opgepakt, van hun ouders gescheiden en opgesloten. In kooien, schreven kranten. De hele wereld ging zich ermee bemoeien. Onze winnaar maakte daar een visuele woordspeling op. De tekening is bijna een partituur, zei de kunstenaar in ons midden [Harald Vlugt], een strak gecomponeerd muziekstuk. Het is een tekening van internationale allure, werd er ook gezegd. Elegant, schrijnend zonder larmoyant te worden. Een mooie tekening, een harde tekening – in die zin werden we op onze wensen bediend – , een tekening met heel subtiele details ook: zie de subtiele kleurverschillen.

”

De tweede prijs ging naar Emanuele Del Rosso, met zijn tekening ‘Men of God, Law of men’, verschenen op de website Cartoon Movement op 20 februari 2019. De derde prijs werd gewonnen door Pieter Geenen met de tekening ‘Brexit in pers en prent’, op 15 maart 2019 in Trouw.Dan waren er ook nog eervolle vermeldingen voor Lectrr (Steven Degryse) (‘Mueller rapport’), Marijn (Mat Rijnders) (‘Internationale Vrouwendag’) en Peter de Wit (‘Witte mannen’). Van de 100 beste inzendingen van het afgelopen jaar is een digitaal boekje gemaakt. Dit kunt u HIER bekijken.De zes winnende tekeningen kunt u HIER downloaden (gebruik kosteloos toegestaan, enkel in combinatie met de Inktspotprijs en altijd met naamsvermelding van de tekenaar). 

Voor het complete juryrapport klik HIER. De jury wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit opiniemaker Sheila Sitalsing, beeldend kunstenaar Harald Vlugt en hoogleraar cultuursociologie Giselinde Kuipers.   

Winnaar van de Inktspotprijs 2018


  • Tjeerd Royaards, ‘Good migrant, bad migrant?’ (1ste prijs)

De Inktspotprijs 2018 is gewonnen door Tjeerd Royaards, met de cartoon ‘Good migrant, bad migrant?’ De winnende tekening verscheen op 29 mei 2018 op zijn website Cartoon Movement. Het is de eerste maal dat Tjeerd Royaards de Inktspotprijs wint. Uit handen van juryvoorzitter Xander van der Wulp ontving hij bloemen en een bronzen beeldje (een duiveltje op een inktpotje). 

Winnaar van de Inktspotprijs 2017


 Winnaars van de Inktspotprijs 2017 waren Reid, Geleijnse en Van Tol, ofwel Fokke & Sukke, met hun tekening ‘Aanslagen’.

Winnaar van de Inktspotprijs 2016


Winnaar van de Inktspotprijs 2016 was Peter van Straaten met zijn tekening 'Vluchteling'.

Winnaar Inktspotprijs 2015: Joep Bertrams


  • De winnende spotprent van Joep Bertrams over de aanslag op Charlie Hebdo.

  • 7 september 2014 Siegfried Woldhek Josef Poetin, nrc Handelsblad
29 september 2015

Joep Bertrams heeft de Inktspotprijs 2014-2015, de prijs voor beste politieke tekening, gewonnen met zijn cartoon ‘Onsterfelijk’ over de aanslag op Charlie Hebdo.

Juryvoorzitter Coen Verbraak tijdens de uitreiking in Nieuwspoort: “Hij maakt heel mooi duidelijk dat wat er ook gebeurt, welke koppen je er ook afhakt, de vrijheid van meningsuiting altijd wint. Dat hij de tekening op dezelfde dag van de aanslag maakte, toen iedereen nog met trillende handen zat, maakt het een glorieuze tekening.”

De jury bestond dit jaar uit Coen Verbraak, Jeroen Wielaert, Adeline van Lier en Saskia van Loenen.

Lees hier het uitgebreide verslag in NRC Handelsblad.

Junior Inktspotprijs

Het kleine broertje van de Inktspotprijs, gekozen door leerlingen van het voortgezet onderwijs. Deze prijs wordt in samenwerking met Stichting Pers & Prent georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Meer informatie op de website van Beeld en Geluid: Junior Inktspotprijs


Winnaars Inktspotprijs (1994 - heden)

2021    Kamagurka
2020   Len Munnik
2019    Gorilla
2018    Tjeerd Royaards
2017     RGvT
2016     Peter van Straaten
2015     Joep Bertrams
2014*   Bas van der Schot
2012     Pieter Geenen
2011      Siegfried Woldhek
2010     Peter van Straaten
2009    Jos Collignon
2008    Tom Janssen
2007    TRIK
2006    Willem
2005    Joep Bertrams
2004    Tom Janssen
2003    Peter van Straaten
2002    Bas van der Schot
2001     ZAK
2000    Frits Müller
1999     Stefan Verwey
1998     Stefan Verwey
1997     Peter van Straaten 
1996     Len Munnik
1995     Opland
1994     Peter van Straaten

* T/m 2013 werd de Inktspotprijs uitgereikt in januari en besloeg deze het voorbije kalenderjaar (januari 2013 werd dus de Inktspotprijs 2012 uitgereikt). Per 2014 vindt de prijsuitreiking echter plaats in september.