Nieuws

Call for entries 2021 - Gesloten

14 juni 2021

De inzendtermijn voor de Inktspotprijs 2021 is weer gesloten!

In de aanloop naar de prijsuitreiking buigt de jury zich binnenkort over de 135 inzendingen van 45 tekenaars. Voorzitter dit jaar is Owen Schumacher, andere juryleden zijn: Sylvia Weve, Sinan Can, Senay Özdemir en Lotte Jensen. Op 28 september 2021 wordt de prijs in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag uitgereikt.

Willem en Libération

19 april 2021


Na veertig jaar stopte Bernard Willem Holtrop, beter bekend als Willem, onlangs met zijn tekeningen voor Libération

Via onderstaande link is een prachtig overzicht te bekijken dat de krant heeft samengesteld van alle voorpagina-ontwerpen die de tekenaar vervaardigde. Willem wordt bij Libération opgevolgd door Corinne Rey, als Coco jarenlang verbonden aan Charlie Hebdo

https://www.liberation.fr/apps/2021/03/40-ans-willem/


Foto: Ilona Verhoeven

Inktspotbattle in Concordia

10 maart 2021

Op zaterdag 6 maart vond voor de vijfde keer de Inktspotbattle plaats. De battle, die deel uitmaakt van de Inktspot-tentoonstelling, werd live uitgezonden via de website van Concordia in Enschede. Tien tekenaars gingen op digitale wijze met elkaar de strijd aan rond het thema verkiezingen & corona. 

De jury bestaande uit voorzitter Henk ten Harkel, gedeputeerde Roy de Witte en Owen Schumacher had geen makkelijke taak na anderhalf uur tekenen door de deelnemers de winnende prent te kiezen. Winnares werd Neetje (Renée van den Kerkhof) met een tekening getiteld: Alle neuzen dezelfde kant op. Runner-up was Jean Marc van Tol. Op de site van Concordia is de battle binnenkort terug te kijken!

Jubileumcatalogus, Inktspot 2020

4 februari 2021

De papieren jubileumcatalogus 2020 is inmiddels uitverkocht. Vandaar dat we Inktspot 2020 direct toegankelijk maken via de website. Veel leesplezier!

Oudere edities zijn nog wel te bestellen en/of te downloaden. Word vriend van Stichting Pers & Prent en verzeker jezelf van de 2021-editie die in september zal verschijnen.

Waldemar Post

7 december 2020

Op donderdag 3 december overleed Waldemar Post, een van de beste tekenaars van Nederland, door velen ook wel de ‘laatste illustrator’ genoemd. Een alleskunner; toneel-illustraties, rechtbanktekeningen, prachtige koppen van talloze politieke figuren en honderden, tijdloze literaire portretten, met ogen die je echt aan lijken te kijken.

Waldemar Post keek soms met opgewekte jaloezie naar de snelheid van tekenen die zo kenmerkend was voor zijn vriend en collega Peter van Straaten. Maar die keek op zijn beurt naar Waldemar, en verwonderde zich erover dat deze nog niet wereldberoemd was.

Op een tentoonstelling van zijn werk in het Amsterdamse Persmuseum in 2008 konden mensen ook kennis maken met een andere kant van Waldemar Post, zijn vernieuwende werk als art-director voor de Volkskrant in de jaren ‘70. Grote vellen papier vulden de vitrines, met de hand geletterd in de ons nu zo vertrouwd voorkomende katern-koppen van de krant.

In de jaren na de tentoonstelling kwam Waldemar vaak naar het Persmuseum of naar de uitreikingen van de Inktspotprijs, om nieuwe dingen te zien en te ontdekken of om collega’s te spreken. Altijd nieuwsgierig en altijd vol met prachtige verhalen, een inspirator voor velen en een échte vriend die we zeer gaan missen.Niels Beugeling
Namens het bestuur van Stichting Pers & Prent

Len Munnik, winnaar Inktspotprijs 2020


Op dinsdag 22 september 2020 werd voor de 28e keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
De jury van de Inktspotprijs 2020 had eerder jaar 5 tekeningen genomineerd voor de Inktspotprijs:
Horrorfilm anno 2020 van Jip van den Toorn, Syrië van Reid, Geleijnse en van Tol, Stable Genius van Siegfried Woldhek, Alles wordt weer normaal van Len Munnik en Dwangkapje van Rhonald Blommestijn.
Winnaar werd Len Munnik met de tekening Alles wordt weer normaal, verschenen op 4 juni 2020 in Trouw.


Helaas uitverkocht...

Jubileumcatalogus, Inktspot 2020 

Lees hier de digitale versie van de jubileumcatalogus, oudere edities zijn nog wel te bestellen en/of te downloaden. Word vriend van Stichting Pers & Prent en verzeker jezelf van de 2021-editie die in september zal verschijnen.
Download eerdere edities:


Het digtale boek 'De 100 beste cartoons 2019'. Gratis download!Het digtale boek 'De 100 beste cartoons 2018'. Gratis download!