Op dinsdag 21 september 2021 overleed in Groningen op 88-jarige leeftijd tekenaar Nico Visscher, een van de nestors van de politieke prent. Een bijzonder tekenaar ook, én een relativerend waarnemer, zoals Koos van Weringh hem typeerde in een beschouwing uit 2007 over het werk van Visscher.

Stichting Pers & Prent verliest met het overlijden van Nico Visscher een goede vriend, vanaf het begin maakte hij deel uit van de jaarlijkse tentoonstelling van politieke prenten – Politiek in Prent en later Inktspot – en was hij kandidaat voor de Inktspotprijs. En in 1994 ontwierp hij het omslag voor de jaarlijkse catalogus.

Tientallen jaren was Nico Visscher de tekenende columnist van het Nieuwsblad van het Noorden en van het blad Binnenlands Bestuur. Bekend werd hij met zijn ‘Korrels’, jarenlang te vinden rechts onderaan op de voorpagina van het Nieuwsblad. Een tekening met een vaak vlijmscherp, maar tegelijk onderkoeld commentaar op het wereldgebeuren.

In een korte film uit 2020 over zijn leven reflecteert Nico Visscher op zijn creatie: een korrel was naast een dagelijkse grap ook een korrel zand, en dat moesten er heel veel worden. En dat is een aardig understatement, in ruim 30 jaar, tussen 1961 en 1993, verschenen er vele duizenden ‘Korrels’. In 2018 stopte Visscher weliswaar met publiceren, maar stoppen met tekenen was geen optie.

Naast tekenaar was Nico Visscher ook een goed organisator, vanaf 1990 komt op zijn initiatief jaarlijks in april een grote groep politiek tekenaars bijeen in restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. ‘Betaald’ wordt er met een tekening, waardoor Kaatje tegenwoordig bijna als museum mag worden geregistreerd.

In 1984 werd Nico Visscher in Montreal onderscheiden met de Grand Prix van de Salon International de la Caricature. Zijn werk is ondergebracht in de collecties van museum De Markiezenhof in Bergen op Zoom en in de Groninger Archieven.

Zie Dagblad van het Noorden